Neonspot için 25°C-27°C ideal su sıcaklığı, 7.5-8.6 ph (sert su) , kayalardan oluşan sade bir dekor ve tabanta rahat kazabilecekleri ince silis yada kuvarts kum olmalıdır.
Beslenme bicimi agırlıklı olarak otçuldur. Ancak duzenli aralıklarla hayvansal kaynaklı protein iceren yemler seyrek de olsa verilmelidir.
Pseudotropheus sp. Elongatus neonspot turunde erkekler koyu siyah zemin uzerine, dorsal kısma dogru spot ısıgı andıran parlak lacivert görunuste olup , disileri biraz daha açık siyah renktedir. Ancak açık siyah gibi görulen her neonspot disi degildir. Neon spot yavrularında 5.5-6.5cm den önce cinsiyet ayrımının pek saglıklı oldugu söylenemez. Söylediğimiz gibi birçok mbuna grubunda erkek-disi ayrımında kullanılması gereken en güvenilir yöntem anüs-vent yöntemidir. Anus-vent kontrolunun de tecrubeli kisiler tarafından titizlikle yapılması kolonideki cinsiyet netligi açısından oldukça önemlidir.
Neonspot davranıs biçimi olarak genelde oldukça agresif bir balıktır. Özellikle kendi turune karsı bu agresiflik hat saffada olup bulundugu akvaryumda 2. bir erkek birey istemezler. Bu agresifliginden kaynaklı, çoklu disi bulunduran koloniler olusturulur. Pseudotropheus sp. Elongatus neon spot karma akvaryumlarda beslenmek istenirse kendisi gibi sert karakter gösteren turler ile aynı akvaryuma konulmalıdır. Ancak belirtilmesi gereken bir diger husus da, neonspot’un genelde agresif davranıslar gösteriyor diye karma akvaryumlarda beslenilmemesi gerektigi söylentisinin yanlıslıgıdır. Birçok karma akvaryumda uyumlu bir sekilde Pseudotropheus sp. Elongatus neonspot turunun beslendigine sahit oldum.
Neonspot dişileri ağızda kuluçka yapar ve yumurtalarını 17-28 gun(su sıcaklığına göre kuluçka suresi değişkenlik gösterir) ağızda taşır. Disileri erginlik seviyelerine yumurta sayıları 7-30 arası değişmektedir. Anaç balığın agız kısmının kararmasının(yavruların keselerinden kurtulup anne ağzından dahi renklerini göstermesi) ardından kusturulması tavsiye edilir. Agızlarına ilk defa yumurta almıs ve onu erginlige kadar agzında tasımıs disi bireylerin yumurta tutmayı ögrenmesi açısından kusturulması tavsiye edilmez, disi birey ayrı bir yere ayrılıp yavrularını kendi salmalıdır.
Pseudotropheus sp. Elongatus neonspot alınırken dikkat edilmesi gereken en önemli husus dorsal kısmındaki spot ısıgı andırıyor seklinde söz ettigimiz noktaların duzgun olması,bireyin formunun göze hos gelmesi ,özellikle disilerin erkek tarafından hırpalandıgına dair bir gözlemin olmaması gerekmektedir. Bunun yanı sıra alınacak anaç veya yavru balıkların dorsal noktalarının duzgun olmaması, gelecek nesil yavrulara da o bozukluğun tasınması anlamına gelmektedir. Alınırken dikkat edilecek diğer hususlar balığın karnının ne çok siskin ne de çok zayıf olmaması, pullarında kabarıklık olmaması, gözlerinde patlamışçasına siskinlik olmaması, balığın hareketlerinin canlı olması gibi durumlar gözlemlenmelidir. Neonspot birçok mbuna grubu gibi kolay strese giren ve stres esnasında renklerini atan bir balıktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder