25 Ekim 2014 Cumartesi

Artemia Nedir? Artemia Nasıl Çıkartılır?

Artemia Nedir?

-Artemia Salina:

Artemia denilen su kurdunun yumurtaları,27 C° sabit ısıda,bol havalandırılmış ve kalın tuz eklenmiş olarak 2 gün bekletilir.Yumurtalardan çıkan artemialar biraz büyükçe yavrulara verilir.Bu kurdun yumurtalarını her akvaryumcuda bulabilirsiniz.


Artemia Nedir? 

Artemia yoğun tuz oranı olan ortamlarda yaşamaya uyum sağlamış bir zooplanktondur. Su piresi gibi akua kültürde canlı yem olarak kullanılır. 

 

Zor çevresel faktörlere karşı dayanıklılık göstermektedir. Yetişkinler -18C dan +40C a kadar olan büyük ısı değişimlerine toleranslıdır.

 

Yaşam ortamlarında uygun tuzluluk oranı, optimum gıda ve ısı; yetişkin dişilerin canlı larva üretmelerini sağlar. Bu ana koşullarda oluşan ciddi değişimler dişilerin kalıcı yumurtalar (sist) üretmesini tetikler. Bu sistler de biolojik olarak aktif değildir ve uygun şartlar oluşana kadar da öyle kalır.

Doğadan toplanan bu sistler gerekli hazırlama prosedüründen geçirilip uzun süre saklamayı mümkün kılacak ambalajlara konur. Çok zor şartlarda hayatta kalmak için tasarlanmışlardır. 

 

-100 ile +90 Dereceye varan ısı sınırlarında başarıyla test edilmişlerdir. 

Yetişkinler çok iyi şartlar altında 2 cm ye kadar gelişip 3 aya varan sürelerde hayatta kalabilirler. Ortalama olarak her 4 günde bir yüzen larva veya yumurta üretebilirler. 

Artemia 1920 lerden itibaren geniş çaplı olarak ister tatlı su ister tuzlu su olsun akua kültürde kullanılmaya başlanmıştır. Kullanımının pratik ve besin değerinin yüksek olması işletmeler için zaman ve işgücü tasarrufu sağladığı için onu önemli bir konuma taşımıştır. Bu nedenledir ki, global pazarda artemia sistleri ve yan ürünleri artan bir taleple karşılaşır.

 

Artemia akua kültürde çok geniş bir kullanım alanına ve büyük bir öneme sahiptir.

 

Artemia 

Nasıl üretilir? 


Gerekli şekilde hazırlanıp kurutulmuş ve özel ambalajlara konmuş yumurtalar uygun ortama bırakıldıklarında embriyo gelişimi başlar. Dünya coğrafyasında farklı türler farklı tuz oranları, ısı ve su kalitesine adapte olduklarından bütün türler için spesifik bir reçete vermek mümkün değildir. 

 

Temel olarak yumurtaları çatlatmak için hazırlanacak öğeler şu şekilde genellenebilir:

 

1 litre su için 20 ila 30 gr tuz (tercihen iyotsuz) 

8 - 8,5 PH (düşük Ph yemek sodasıyla arttırılabilir). 

Isı: 25 ila 28 derece 

Aydınlatma: Gün ışığı yada herhangi bir beyaz ışık (bütün süreç boyunca sağlanmasında fayda vardır). 

Güçlü bir hava kaynağı gereklidir. Kullanılacak kuluçka kabına dipten verilecek bu hava yumurtaların sürekli olarak hareket halinde olmalarını ve bol oksijen almalarını sağlar. 

Seçilecek kuluçka kabının yapı olarak huni şeklinde (V) olması yumurtaların en aktif şekilde dolaşımını ve daha iyi bir sonuç alınmasını sağlar. 

1 litreye 2 gr sist uygundur. Artemianın orjinine göre 1 gr da yaklaşık olarak 200 ila 250 bin arasında yumurta bulunur. 

Bütün bu şartlar sağlandıktan sonra yaklaşık 24 saat içinde yüzen larvalar elde edilir. Artık kullanıma hazırdırlar. 

Işığa duyarlı olduklarından, havanın kesilmesiyle ışık kaynağında toplanırlar. Boş yumurta kabuklarının su yüzüne çıkmasını bekledikten sonra bir araya toplanmış hareketli larvalar sifonlama yardımıyla uygun bir elekte süzülüp tatlı sudan geçirilerek yavru balıklara verilir.

Bu işlemin artemia larvalarının çatlayıp, aktif olarak yüzmeye başladıklarından hemen sonra yapılması besin değerlerini arttırır. Bekletilmiş larvalar stoklarındaki gıdayı tüketeceklerinden besin kalitesi azalmış olur. Buna karşın, gerekirse bir seferde hasat edilen larvalardan ihtiyaç fazlası tuzlu su içinde buz dolabında bir sonraki kullanım için 12 saate kadar rahatlıkla saklanabilir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder