26 Ekim 2014 Pazar

Akvaryum Isısı

Akvaryum Isısı Kaç Derece Olmalıdır ?

Çoğu tropikal akvaryum balıkları genellikle yaklaşık 25°C (77°F) sıcaklığındaki suda yaşar. Bunu sağlamak için ısıtıcıya ihtiyacınız vardır. En iyi sonucu almak için aşağıda verilen ip uçlarını takip edin:

Yerleştirmek önemlidir. Isıtıcı etrafında sabit su akışı olmasını sağlayın böylece akvaryum içinde ısı eşit olarak dağılacaktır.

Akvaryumun yerleştirileceği odaya bağlı olarak ihtiyacınız olan minimum ısıtıcı gücünü ayarlayın.


• Küçük hiç. ısıtılmayan odalar için - bir litre su için 1.5 watt (galon başına 6 watt)

• Isıtılan odalar için - bir litre su için 1 watt (galon başına 4 watt)

Güç tüketiminde ilave boşaltma içermeyen düşük ayarlamalar için daha yüksek güçlü ısıtıcılar kullanılabilir

 

Doğru ısıtıcı nasıl seçilmelidir?

     Akvaryumunuz için 28°C (82°F) gibi yüksek bir sıcaklık veya daha yüksek bir sıcaklık isterseniz, tabloda verilen ısıtıcının bir kademe üstündeki ısıtıcıyı seçin.

İnce silindir şeklindeki sera akvaryum ısıtıcı serisi su geçirmez ve tuzlu suya karşı dayanıklıdır. Ayarlama diski ve sıcaklık ölçüsüyle sıcaklığın ayarlanması basittir. 25 watt ile 300 watt arasında değişen sera akvaryum ısıtıcıları mevcuttur.

      Akvaryum Sıcaklığı



      Balıklar sıcak kanlıdır ve aynı vücut ısısını kendi doğalarına göre devam ettirirler.
      Sıcaklığı korumak çok önemlidir, ani sıcaklık değişimleri balığınızın stresine ve hastalığına neden olabilir.

      Akvaryum termometreleri 


      Her zaman termometre ile ısıtıcının sıcaklığını kontrol etmelisiniz. Bu parça sizi fazla ısınmış bir balıktan kurtarır. Termometreyi her gün kontrol edin.
      Hem akvaryumun içindeki hem de akvaryum camındaki termometreleri seçebilirsiniz ( ben içindekini tercih ediyorum )


      Çoğu tropikal balıklar 24-27 derece arası yaşayabilirler ama siz kendi balığınızın kendi türüne ait sıcaklıkta yaşadığından emin olun. Soğuk su balığıyla tropik balıkları birbiriyle karıştırmayın. Su hareketinin fazla olduğu yere ısıtıcıyı yerleştirin. Bu ısıtıcının tüm akvaryum genelindeki ıs
      ıyı algılamasını sağlayacaktır.

      Büyük bir balığınız varsa ısıtıcıyı korumanız gerekmektedir, balığınız zarar verebilir. Mümkünse onun ulaşamayacağı bir yerde tutun.

      Yazar : Alper Tunga

      Balık Türleri İçin Uygun Sıcaklık Değerleri ;

       

      BETA BALIĞI


      Ana vatanı siyam, Malezya ve Koşenşin'dir.
      18-32C* arasında yaşar.
      Betanın dişileri,erkeklerine pek benzemez, renkleri daha soluktur. Oldukça sakindirler, Betaların erkekleri buna rağmen bir araya geldiklerinde ,öldürünceye kadar dövüşürler. Fakat bir çift Beta, karışık bir akvaryumda oldukça rahat yaşayabilirler
      Yumurtlayarak çoğalırlar,yumurtalar, 48 gün içinde çatlar. Yumurtlama bitene kadar erkekle dişi ayrılmalıdır,sonrasında erkek Beta,yavrularını ağzında oluşturduğu kabarcıkla koruyacaktır; bu,yavrular 5-6 günlük olana kadar devam eder ki; sonrasında bebekler babadan ayrılmalıdır.

      Küçüklüklerinden itibaren yeterince geniş akvaryumlarda beslenen Betalar çok canlı ve sağlıklı olurlar. Yüzgeçlerinin, renklerinin ve hareketlerinin güzelliklerini sonuna kadar gösterirler. Mutsuz kavanoz Betaları ise sarkan yüzgeçleriyle süklüm püklüm bir görüntü sergilerler. Bir akvaryuma konulduklarında bir süre yüzdükten sonra yorulup dibe çökerler. Üretimde de sağlıklı akvaryum Betalarından çok daha iyi sonuç alınır. Yuvayı yapacak, dişiye kur yapacak ve sonra yavrulara bakacak enerjiyi zor (veya hiç) bulamayan kavanoz betaları genellikle üreme sürecinden kısa bir süre sonra ölürler.

       

      GURAMİ


      Kendi boyutlarındaki balıklar için barışçıldır. Erkeleri birbiriye kavga edebilir. Canlı bitkiler, kayalar veya odunlarla dekore edilmiş akvaryumlar gromi için idealdir. Yetişkin bir gromi 12 cm. ye kadar büyüyebilir.
      Beslenmesi kolaydır pek çok yemi kabul eder. Akvaryumun tüm seviyelerinde yüzer. Vücudunun altındaki duyargalarını kullanarak akvaryumun içindeki bitkileri, kayaları, balıkları vs.. keşfeder. Aşırı beslenmemelidir aksi taktirde erken ölebilir.
      Gromi ler köpük yuvacısıdırlar yani yumurtalarını suyun yüzeyine bırakırlar. Erkek grominin sırt yüzgeçi sivri ve noktalıdır dişinin ise yuvarlaktır.


      JAPON BALIĞI


      Sırt,karın ve göğüs yüzgeçleri kuyruk yüzgeci gibi son derece gelişmiştir. Duyarlı ve nazik balıklardır, karma akvaryumlar pek tavsiye edilmez.
      18-22 derece ideal ısıdır, ısıtılmayan akvaryumlarda da yaşayabilirler. Bol oksijen,geniş bir akvaryum tavsiye edilir. Canlı yemleme gelişmelerini kolaylaştırır, yumurtlayarak ürerler


      KILIÇ KUYRUK


      Barışcıl ve diğer balıklarla iyi geçimlidir. Yeni başlayanlar için uygun bir balıktır. Su seviyesinin her kısmında yüzerler. Suyun tuz oranının biraz yüksek olması çok iyidir. Su sıcaklığının 18-27 derece PH değerinin 7-8.3 olması gerekmektedir.

      Canlı doğuranlardır.Yavruların bitkili bir ortamda olması çok önemlidir çünkü ebeveynleri onların varlığını anladıkları taktirde hemen hemen hepsini yiyeceklerdir bu yüzden yavruları görür görmez yavruluğa yada başka bir akvaryuma aktarın.

      Erkek kılıçkuyruğun anal yüzgeçleri vardır ve adınıda aldığı gibi kuyruğunun alt kısmından sivri kılıça benzer bir kuyruk uzantısı vardır. Dişiler ise daha çok büyür ve vücudları yuvarlakımsıdır.

       

      LEPİSTES

      Lepistes yeni başlayandan tecrübeliye kadar her düzeyden akvaryum meraklısının besleyebileceği bir balıktır.

      Sayısız renk kombinasyonuna sahip olabilirler. Çeşitliliğin bu denli çok olması akvaryumların rengarenk görünmesini sağlar. Alman, Kobra, Mavi lepistes gibi çok bilindik varyetelerin yanısıra kılıçkuyruklu lepistes gibi çok özel varyetelere de rastlanabilir.

      Değişik su koşullarına adapte olabilen bir balıktır. Geniş bir sıcaklık aralığında beslenebilir. Pek çok kişi 26 derecelik sıcaklığın bu balıklar için şart olduğunu düşünür. Gerçekte bu derecenin altındaki sıcaklıklarda da gayet sağlıklı şekilde yaşamlarını sürdürebilirler. 20 derecenin altında gelişimleri yavaşlar. Su değişimleri aksatılsa bile fazla bir sorun yaşanmaz. Yükselen nitrattan bile pek etkilenmezler. Nitrat değerlerinde çok aşırı yükselmeler olduğunda kuyruk ve yüzgeçlerde mantar benzeri görünüm ve erimeler yaşanabilir. Bu tablo, yavaş ilerleyişi ve ilaca cevap vermeyişi ile mantar hastalığından ayırdedilebilir.

      Pul yemler, granül yemler, canlı yemler... Tüm yemleri nazlanmadan tüketirler. Kaliteli, bitkisel katkılı pul yemlerin bu balıkların gelişiminde ve renklenmesinde büyük fayda sağlar. Haftada 3-4 öğün canlı yem verilmesi faydalıdır. Artemia larvaları hem yavru hem de erişkin lepistesler için eşsiz bir yemdir.

      Yüksek üreme potansiyeline sahiptirler. Yavrular hızla gelişir ve üreme çağına ulaşırlar. Üretimlerinde yavruluk kullanılabilir ancak bitkili akvaryumda serbest doğum yapılması dişi balığın yıpranmasını önler. Doğum sonrası kondüsyon kazandırıcı yemleme yapılmazsa birkaç doğum sonrası dişiler kamburlaşır ve ölürler.

      Karma canlı doğuran akvaryumlarında beslenebilirler. Akvaryumda bol bitki bulunması, kılıçkuyruk gibi türlerin lepisteslerin kuyruklarına vurmasını engeller.

      Bu balıkları besleyen her hobici beyaz benek ve mantar hastalığı hakkında bilgi sahibi olmalı ve gerekli ilaçları bulundurmalıdır. Akvaryuma çok az miktarda iyotsuz tuz eklenmesi bile hastalık riskini belirgin biçimde azaltır.


      MELEK


      Disk biçimindeki zarif gövdesini süsleyen görkemli yüzgeçleriyle akvaryumumuzu süsleyen gösterişli balıklardır.
      Bir yumurtlamada 500-1000 civarında yumurta dökerler.
      Amazon kökenli olan bu balıklar,diğer sakin karakterli balıklarla birlikte fazla kalabalık olmayan akvaryumlarda rahatlıkla yasayabilirler.
      Yüksek ısıyı severler, yem konusunda kaprislidirler kuru yemlerin çok kaliteli olmayanları onları kolayca kabız yapabilir.


      NEON


      Venezuella, Kolombiya, Batı Brazilya kökenlidir.
      Karma akvaryumlar için uygun barışçıl bir türdür. En az 8'li guruplar halinde beslenmeleri gerekir.
      Taze suya, klora ve diğer kimyasal maddelere karşı hassastırlar; ilaçların dikkatli kullanılması gerekir. Bu türü yeni kurulan akvaryumlara koymadan önce, Rasbora veya Lepistes gibi daha dayanıklı türlerle başlayarak suyun 1-2 ay biyolojik olarak olgunlaşmasını beklemek gerekir. İyi şartlarda yaşatıdıklarında 10 yıl kadar yaşayabilirler.

       

      GÖKKUŞAĞI

      Kırmızı gökkuşağının Orjini Yeni Gine nin Sentani gölüdür. Erkekleri
      12 cm. ye kadar büyüyebilir. Erginleştikçe gövdesi genişlemeye, renkleri domates kırmızısına ve başlarından sırt kısmı dikleşmeye başlar. Dişi Kırmızı Gökküşakları 10 cm. e kadar büyüyebilir vucutları çok daha ince, renkleri ise gümüştür.

      Genellikle Gökkuşakları dayanıklı, beslenmesi ve üretmesi kolay balıklardır. Su koşullarına dayanıksız değillerdir.Hafif asidik sudan alkaline, yumuşaktan biraz serte ve 24,25 derece sıcaklık uygundur.

      Bir çok yemi yerler fakat canlı yemleri daha çok tercih ederler. Karma akvaryumlar için ideal bir topluluk balığıdır. Diğer balıklara karşı barışçıl ve bitkileriçin de zararlı değillerdir. Genellikle orta ve üst seviyelerde yüzerler. Hareketli balıklardır bu yüzden geniş akvaryumlar tercih edilmelidir aynı zamanda bitkili akvaryumlar da renkleri daha canlı olacaktır.

      Üretimi çok kolaydır doğru şartlar sağlandığında hemen hemen hergün yumurtlayabilirler özellikle sabahları.

       

      PİRANHA

      Piranha kuvvetli bir çeneye sahiptir. Alt çenesi daha önde olup üçgen ve kesici dişlere sahiptir. Doğada bir çok piranha türü mevcuttur fakat ülkemizde 3 ila 5 çesit piranha türüne rastlamanız mümkündür.

      Bazı akvaryumcularda piranha olarak sunulan pacu nun görüntüsü çok benzemesine rağmen piranha ile ilgisi yoktur. Otçul olan pacu, piranha üyelerinden boyut olarak daha büyüktür.

      Piranhaların davranışları ortama göre değişiklik göstermektedir. Çekingen olan piranhaları akvaryumda doğal hayatlarındaki kadar saldırgan hale getirmek çok zahmetli ve sabır isteyen bir iştir. Piranhalar akvaryum bitkilerine bir zarar vermezler fakat hızlı hareketleri ile otların sökülmesine neden olabilirler ki bu balığın et ile beslendiğini gözönüne alırsak bitkilerin yaşamaları için gerekli olan su kimyasını dengede tutabilmek hayli zordur. Yaşayacakları ortamı çok iyi hazırlamanız gerekmektedir. Bu balıkların çekingen davranmalarındaki en önemli etken akvaryuma yapılan müdahalelerdir.

      Piranha akvaryumu kesinlikle ayakaltı bir yerde olmamalıdır ve tavsiye edilen kayalar ile dekore edilmesidir. Bu dekorasyon sonunda kayaların arkalarına veya yanlarına saklanan piranhalar daha egzotik bir görüntü vermektedir. Su ısısının 24 ile 26 derece olması idealdir.

      Havalandırmanın kesinlikle hep çalışıyor olması gerekmektedir. Elektrik kesilmelerinde veya havalandırmada bir problem olduğunda, balıkların suyun yüzeyine yaklaşmaları oksijenin azaldığına işarettir ve piranha bu konuda çok hassastır. Bu gibi durumlarda belli aralıklarla yeni su ilave edilebilir.

      piranhaları geniş akvaryumda beslemek, kavgalardan meydana gelebilecek göz çıkması yada önemli derecedeki sakatlıkları enaza indirgemeye yarar.

      Piranha alırken pacu ile serasalmus natterari(kırmızı piranha) nın arasındaki farkları bilmeniz gerekmektedir. En belirgin özellik kırmızı piranha nın alt çenesinin üst çeneye nazaran daha ilerde bulunması dişlerinin belirgin, sırtının kambur olması ve solungaçlardan itibaren karın kısmındaki kırmızılıktır. Bir belgesel programındaki görüntüler bu balığın doğada ne kadar saldırgan olduğunu birkez daha kanıtladı buna rağmen Brezilya, Peru vb. ülkelerin resmi kayıtlarında piranhalar tarafından öldürülmüş herhangi bir insan kaydı bulunmamaktadır.


      ASTRONOT

      En çok sevilen aşağıdaki yazılardanda belli olduğu üzere en çok sevilen türlerin başında gelen Astronot(oscar) lar birçoklarımız için en önemli özelliği hiç utangaç bir tür olmamasıdır heralde. Yemi yemek için asu yüzeyinin üzerine zıplayacak kadar eğlenceli bir o kadarda etçil bir balıktır ki, Güney Afrika kökenli olan astronot "yokedici veya böcek yiyen" olarak anılır.

      İlk akvaryuma başladığım yıllarda, malum herkezde olduğu gibi her türü besleme içgüdüsü ile lepistes,gormi vs... balıklardan oluşan akvaryumuma astronot almıştım ve e astronotun ne kadar obur ve etçil bir tür olduğunu anlamam için bir gece yeterli olmuştu.

      Astorotların dişi veya erkek olduğunu anlamak için beş altı tane astronot alın şanslıysanız içinden 3 çift çıkarırsınız .

      Üretimi ise yine zordur eğer bir çift oluşturabildiyseniz, belli bir süre izleyin yumurtalardan dolayı dişinin karnı şişecek ve daha agresif olacaktır, 250 den fazla yumurta bırakabilir. İlk iki hafta yavrular için en tehlikeli dönemdir bu süre erişkinler yavruları veya yumurtaları koruyacaktır. 22-25 C sıcaklık en uygunudur, büyük akvaryumlar veya alanları tercih ediniz.


      CİCHLİD BALIKLARI

      Çok agresif türlerden biri olan çiklit ler, güzel desenleri, renkleri ve davranışları ile akvaryum severlerin en gözde balıklarından biri olmuştur.

      Çiklit akvaryumu sık ve çok oyuklu kayalarla dekore edebilirsiniz çünkü cikletler yerlerini sahiplenirler ve kayaların arasında yer tutarlar, bölgelerine girenlerle daima bir kavga halindedirler. Bu yüzden 200 litelik ve üstü akvaryumlar daha uygun olabilir ki kayalarıda koyacağınızı düşünürsek alan kaybı çok olacaktır. Yalnız Çiklitlerin kayaların altındaki kumları kazıp tünel yapacağını da düşünürsek bir felakete yol açmamak için kayaları silikonla yapıştırabilirsiniz.

      Çiklitlerin yaşadığı bazı göllerdeki yaklaşık PH seviyeleri; Lake Malawi 7.4-8.6, Yaşam ısıları ortalama 25-26 Derece dir.

      Lake Tanganyika 7.8-9.0, Lake Victoria 7.2-8.6 dır. PH seviyelerini ani düşürmek yada çıkarmak Afrika Çiklitlerinin bağışıklık sisemini etkiler ve hastalıklara karşı dayanıksız bir hale gelirler. Afrika Çiklitleri ve diğerleri için PH seviyesini 8.2-8.4 te tutmaya çalışın.

      Bu göllerin hepsi sert sulardır birçok erimiş mineral ve tuz çözeltisi vardır. Akvaryumunuzdaki ekolojik dengeyi bu göllerdeki oranlara yaklaştırmanız için yapmanız gereken, ezilmiş mercan kumu, deniz kabuğu, kireçtaşı veya diğer kaya çeşitlerini akvaryumunuza koymanızdır.

       

      DİSCUS BALIKLARI

      Diskus, akvaryum balıkları içerisinde özel bir yere sahiptir. Güzelliği kadar davranış biçimiyle de ilgi çeker.

      Amerikan Çiklitlerinden olan Diskus Amazon kökenlidir. Akvaryum dünyasına girmesini takiben çok sayıda varyetesi üretilmiştir.

      Diskus, yaşatılması güç ve pahalı bir balık olarak ün yapmıştır. Ancak yıllardır akvaryumlarda üretilen bu balıklar doğadakilere oranla daha kolay yaşatılabilir hale gelmiştir ve üreticilerinin yaygınlaşması nedeniyle artık daha hesaplı fiyatlara bulunabilmektedirler.

      Diskusu yaşatabilmek her balık türünde olduğu gibi öncelikle akvaryumdaki biyolojik dengenin oturtulması ve sürdürülmesiyle mümkün olmaktadır. Diskusların pH değeri 7’nin üzerinde ve orta sertlikteki sularda bile rahatlıkla yaşayabildiği kaynaklarca vurgulanmıştır. Pek çok hobici niteliğini araştırmak şartıyla musluk suyunu kullanarak diskus besleyebilir. Suyun aşırı sert olduğu durumlarda, 20 litrelik damacana sulardan düşük sertlik ve pH değerine sahip bir marka seçilerek akvaryuma eklenebilir.

      Üretimde ihtiyaç duyulan su özellikleri ise farklıdır ve bu özelliklerin sürekli olarak sağlanabilmesi için yukarıda bahsedilen cihazların kullanımı uygundur.

      Diskusun en az su kadar hassas olduğu bir diğer faktör sıcaklıktır. 27-28 derecelik değerlerin altında kolayca strese girerler. Yeni gelen diskusların akvaryuma alışmaları su sıcaklığının 32 derecede tutulmasıyla kolaylaştırılabilir. 34-35 derecelik sıcaklıklara çıkıldığında diskuslarda sık görülen parazit türlerin bir kısmından hiçbir ilaç kullanmaksızın kurtulabilirsiniz.


      PANGASUS

      Geniş havuzlarda 1 metreye kadar büyüyebilen ve Uzak Doğu Asya'da pirinç tarlalarında sofra balığı olarak yetiştirilen Pengasus, aslında akvaryumlar için uygun bir tür değildir; sadece gençken akvaryumda tutulabilir. Görüşü kötü olan bu tür, titreşimleri algılama yeteneğine güvenir. Sürekli sinirli ve kaçmaya hazırdır. Gençken canlı yem gerektiren bu türün yaşlanınca dişleri dökülür ve vejeteryan yaşama geçer.

      Hiç yorum yok:

      Yorum Gönder