31 Ekim 2014 Cuma

Biteniata

Peru, Kolombiya ve Brezilya anavatanıdır. Güney Amerika'nın küçük nehir ve göllerinde doğal olarak bulunur. Erkekleri 9, dişileri 6 cm. kadar boya ulaşır. Sadece etçil beslenir. Artemia, su piresi, tubifex, sivrisinek larvası en sevdiği yiyeceklerdir. Etçil olmasına rağmen diğer balıklara zararı olmaz, sakin ve barışçıldır. Karma akvaryumlarda rahatlıkla bakılabilir. Ama yine de biraz tecrübe isteyen bir türdür. pH 6-7 arasında olmalıdır. 22-28°C sıcaklık idealdir. 

En az 250 litrelik bir akvaryumda bakılmalıdır. Erkekler daha renkli ve daha büyüktür. Dişiler ise daha soluk renkli ve daha küçüktür. Yumurtladıktan sonra dişiler diğer apistolarda görüldüğü gibi parlak sarı bir renge bürünürler. Bu balıklar, tabana bağlı olarak yaşarlar. Bu yüzden de taban malzemesi olarak ince kum kullanılmalıdır. Bitkili akvaryumları severler. bunun dışında akvaryuma kütükler de konulmalıdır. Ayrıca tabana kurumuş ağaç yaprakları koyulabilir. Neon tetra, corydoras türleri, ancistrus gibi balıklarla beraber bakılabilirler. 

Erkekleri genellikle çok eşlidir ve birden fazla dişiyi idare edebilirler. Dişiler 40-50 yumurtayı sağa sola, kovuklara, yaprakların altına, gizli köşelere yapıştırır. 24-48 saat içinde yavrular çıkarlar ve bir hafta sonra serbest yüzmeye başladıklarında artemia ile beslenebilirler. Erkekler etrafı gözlerler, dişiler ise doğrudan yumurtalarla ve yavrularla ilgilenirler. Güçlerini aşan bir tehlike olduğunda erkek ve dişi ağızlarına alabildikleri kadar yavru ile hemen oradan kaçarlar. Dişi balık yavrularını akvaryumda dolaştırır, bu şekilde onları 1 ay kadar besler.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder