31 Ekim 2014 Cuma

Yunus Cichlidler

Yunus Cichlidler, Malawi cichlid gurubu balıklarından tatlı su balığıdır. Yunuslar için en az 200 litrelik bir akvaryum olması gerekmektedir.İyi bir gelişim için her hafta %25 lik su değişimi çok iyi olacaktır. Yunus’lar sıcaklık olarak 26-28 derecede yaşarlar.pH 7,2-8,8,GH 10-18 arasında olmalıdır. Akvaryuma konulması düşünülen bitkiler ; Anubias ve Cryptocorine türlerini koymak uygun olacaktır. Anubias’ların ise kayalara ve kütüklere bağlamak iyi sonuç verecektir.Yunuslar doğal ortamda 25cm ye akvaryum şartlarında ise 20cm ye ulaşabilen bir türdür. Yunus cichlid Malawi gölünün en pahalı (10TL-75TL+)türü olarak ta bilinir. Yunuslar genellikle gölün sığ kısımlarında yaşadıkları için akvaryumlara çok iyi uyum sağlamışlardır. Gölün kıyı kısımlarının taşlık olmasından dolayı akvaryumda kayalık bölgeler oluşturmak bu türü üretebilmek için uygun olacaktır.
Yunuslar dev boyutlara ulaştıkları ve hızlı yüzüp, büyük bir hareket alanına ihtiyaç duydukları için erişkinler ve orta boydaki balıkların 450 lt. gibi hacimdeki tanklarda beslenmesi oldukça uygun olacaktır, kumlu kıyılarda yaşam sürdürdükleri için tankın zemin malzemesi olarak kum seçmek yeterlidir.
Yunus Ciklet Beslenmesi
Yunus Cichlidler doğal ortamında çok değişik bir beslenme adaptastonu gösterirler. Doğal ortamında, kumu kazarak yakaladıkları ufak böcekler veorganizmalar ile beslenirler, tabi ki bu yunus cichletlerin göldeki avlanma biçimidir, bizlerin yunus cichlileri akvaryum ortamında cichlid türleri için üretilmiş özel yemler ile beslememiz mümkündür ve tavsiye edilen de budur. Beslenmeleri bir Malawi gölü balığı için çok seçicidir.Genelde bitkisel ve havyasal gıdaları aynı anda vermek balığınızın aç kalmaması içim çok iyidir.Yunuslarda diğer cichlid türlerinin çoğunda olan kuma yuva yapma özelliğine de mevcuttur.Tabi bu olay bitkiler açısından hiç iyi değildir.Çünkü dışarı çıkan bitki kökleri cichlidler için inanılmaz bir cazibeye sahiptir. Kökü yenen bitki ise çürümeye mahkumdur Yunuslar dev boyutlara ulaştıkları ve hızlı yüzüp, büyük bir hareket alanına ihtiyaç duydukları için erişkinler ve orta boydaki balıkların 450 lt. gibi hacimdeki tanklarda beslenmesi oldukça uygun olacaktır, kumlu kıyılarda yaşam sürdürdükleri için tankın zemin malzemesi olarak kum seçmek yeterlidir.
Yunus Cichlid Cinsiyet ve Üreme
Erkek yunuslar ortalama 20 cm boyutlarında olurken dişilerin 16 cm’i geçtiği nadir görülür. Büyüme ve olgunlaşma süreleri diğer malavi ciclidlerine oranla daha yavaştır. Genellikle 12-15 ay arasında üremek için yeterli olgunluğa gelseler de doğada 2 yaşından önce kolay kolay üremezler. 1 erkek en az 3 dişi bulunmalıdır. Dişilerin adeti 8-10′a kadar yükseltilebilir. Aynı akvaryumda lacivert balık bakmamalı(ahli gibi) sonuçları kavgalı bir akvaryum olabilir.
Dişiler bir batında 20 ila 90 yumurtayı ağızlarında kuluçka yaparlar. 2 ayda bir yavru verebilirler. Akvaryumdaki dişiler yumurtalarını ağızlarına aldıktan en az 15-16 gün sonra kusturulursa daha çok sayıda yavru alınabilir(yanlız bu uygulamada çok dikkatli olunmalı. oldukça ürkek bir yapıya sahip olan bu balıklar herhangi bir ani harekette ya da başka bir nedenden dolayı ürktüklerinde yavrularını kolayca ağzından dışarı bırakabilir ve bu yavruların diğer balıklara yem olmasına neden olur. Bu olayın gerçekleşmemesi için yavru kusturma işlemi için en uygun zaman akşam saatlerinde akvaryumun karanlık olduğu bir anda aniden ışıkların yakılarak balığın sersemletildiği andır. bu anda balık yakalanırsa yavrular sağlıklı bir şekilde kurtarılabilir.
alıntıdır.(Resimler Celal Kaya'ya aittir;)











Sürmeli Yunus Kolonim paylaşan: Celal-Kaya

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder