29 Ekim 2014 Çarşamba

Sistemli (Sump) Akvaryum Nedir?

Sistemli Akvaryum Nedir?

Sistemli akvaryum, Sump nedir? Doğayı taklit etmek amacıyla geliştirilen bu sistem, akvaryumdan suyun  daha alt seviyeye yerleştirilmiş tanka veya kaba taşırılıp filtre edilip pompayla tekrar akvaryuma basılması için kurulan kombine sistemdir. Akvaryumlarımızın sağlıklı ve etkili bir filtreleme sistemidir. Akvaryumdaki suyun biyolojik , mekanik , kimyasal filtrasyonunu etkili bir şekilde yaparak, tanktaki suyun bir delikle alttaki bölmeli hazneye inip sırayla elyaf, biobal, biyolojik sünger, lav kırığı, seramik, aktif karbon, substrat, zeolit, bambu gibi katmanlardan geçerek filitre edilmiş suyun yukarıdaki tanka bir sump motoru yardımıyla geriye basılmasıdır. Biyolojik filitre dediğimiz, azot döngüsünü sağlayan bakterilerin akvaryum içinde "azot-->amonyak-->nitrit-->nitrat-->su değişimi" zincirini tamamlamasıdır.

Sump bölme ölçülerine örnek resim

Sump içinde kullanılan malzemler
1 - Elyaf mekanik
2- Biobal mekanik
3- Biyolojik sünger biyolojik
4- Lav kırığı biyolojik
5- Seramik biyolojik
6- Aktif karbon kimyasal
7- Substrat
8 -Zeolit kimyasal
9-Bambu biyolojik

 

Size kolaylık sağlaması açısından Sump yapımında kullandığım malzemeleri aşağıda bilgi vermek amaçlı resimli olarak bilginize sunuyorum.
Sumpta en önemli hususlardan birisi sump yüzeyinin geniş tutulmasıdır.Sump yüzeyi ne kadar geniş tutulursa ve suyu eşit şekilde filtre katmanlarından geçirebilirseniz o kadar verimli olacaktır. Akvaryumunuzdan sump kısmına iniş ve filtre malzemelerinden geçen suyun,akvaryuma kafa motoru yardımıyla tekrar geri basılması ; bunun için iyi malzemeler ve akvaryumunuzdaki filtre sağlayacak ekipmanı yeteri kadar sağlamasınız.
Akvaryumunuzdaki suyu , saatte kaç litre devir gücüne sahip bir kafa motoru kullanmanız gerekir?
Sumpunuz ve akvaryumunuzun hacmine göre saate 3 -4 kere döndürecek şekilde kafa motoru kullanmanızı tavsiye ederim. Fazla debi ,sistemdeki biyolojik dengeyi bozacağı için tavsiye etmiyorum.

Sumpta 2. Önemli husus da ısıtıcıdır.Akvaryum ve sump litreleri hesaplanarak kaliteli bir ısıtıcı almanızı tavsiye ederim .Bu sayede kışın daha ekonomik şekilde ısıtma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Sump sistemlerimde daha kolay bulunan ve tangit ile yapıştırmalı tesisat parçalarını , sistemleri tercih ediyorum buda hem maddi açıdan hem de zamandan tasarruf sağlamaktadır.
Akvaryumdan sump’a iniş :
Sump deliğini ,camı istediğim çapta delerek ve bu deliğin içinden dış dişli adaptör ve iç dışlı adaptör (Somun görevi yerine)kullanarak yapıyorum. Su sızıntısını önlemek için de etrafına hafif bir silikon çekiyorum, dişilinin arka kısmına bir drsek ve boru takarak sump’a inişi gerçekleştirmiş oluyoruz.

Akvaryumudan sump’a inişimizi tamamladık. Filitre katmanlarından geçerek ve ısıtıcı yardımı ile istediğimiz sıcaklıktaki suyu akvaryuma kafa motoru yardımıyla yukarı basmamız gerekli .Bunun için kullandığım tesisat malzemelerini fikir verme açısından aktarmaya çalışacağım. Kafa motorumuzun hortum ucu tarafına uygun hortumu takıp sump çıkış kısmına uygun, genelde 20 -25 lik boru kullanıyorum. Bu boruya taktıktan sonra ardına mutlaka küresel vana takın .Suyun debisini istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. İsteğe bağlı olarak suyun sifonlama yapmaması için de çekvalfli vana tercih edin. Buna bir dirsek takın. Ardından boru ve bunun ucuna uyumlu, sizin istediğinize kalmış ,bir vana ucuna hortum takarak suyun akvaryuma dönüş kısmını yapmış olursunuz.Sumpumuzun tesisat kısmı hazır. Bundan sonrası sizin yer ve isteğinize bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder