Discus akvaryumlarında su, dip çekimi ve suyun değişimi:
Türkiyede üretilmiş ülke sularına alışmış discuslar ya hiç yada çok fazla adaptasyon sorunu yaşamamaktadırlar, rahatlıkla 7,5-7,8 ph, seviyelerine dahi adapta olabilmekte ve sağlıkla yaşayabilmektedir.Fakat yurda ithal gelen discuslar, bunlarda genelde Uzakdoğu menşeii’li oluyor, taiwan, malezya, bankok, Singapur gibi, o bölgenin 5,0-6,0 ph sularında yetiştirilip büyütüldükleri için ülkemiz sularına alışamayabiliyorlar. 7,0-7,5 ph seviyelerine adapte olmuş
BESLENME:
Discuslar doğal ortamlarında diğer balık yavruları/larvaları, tatlı su karidesleri, kabuklu su böcekleri sinek, böcek ve larvaları ile beslenirler, menülerinde lif içeren farklı yosun ve alg çeşitleride mevcuttur, ağırlıklı olarak gereksinimleri protein içeren besinlerdir.Yetişkin bir discusun her gün %40 protein alması, yavru/genç bir discusun ise %50-60 protein gereksinimi vardır.
Discusların dişleri yoktur, besinlerini ağızlarının boğaz kısmına doğru bulunan çene öğütücüleri ile öğüterek tüketirler, bu yüzdende discusun bilimsel ismi olan symphysodon çene öğütücü anlamına gelmektedir, ve Discus Latince ismini buradan almaktadır.
Akvaryumlarda discus besinleri:
Evde, yüksek protein içeren dana yüreği ve karidesten kendi yaptığımız yemler çok önemlidir, bu yem balık adedine göre hesaplanarak yapılabilir, tek çeşitli besleme yapmak doğru değildir menüleri mümkün olduğunca geniş tutulmalıdır, diğer önereceğim yemlerde yetişkin donmuş artemia, canlı beyaz kurt(whıte worm), su piresi’dir, menülerinde farklı bits/granül yemler, krıll flake, artemia flake, çeşitli firmaların FD(kurutulmuş dondurulmuş)gibi kuru yemlerde bulundurulabilir.
Besleme sıklığı yetişkinlerde günde 2-3 kez , yavrularda 6-8 kez yapılabilir.
Üretim:
Üretimi 3 başlık altında topluyorum; 1- Üretime hazırlamak için yavru discus seçimi, 2-Üretimde kullanılacak yavruları yetiştirme, 3-Damızlıklardan oluşan eşlerin üretime alınması.
1-)Üretime hazırlamak için yavru/genç discus seçimi:
Üretimde kullanılması hedeflenen genç ve yavru discuslar seçilecek boya 4 aylık(ortalama 6cm) iken gelirler, bu dönemde fiziki özellikleri desen ve renk kalitesi kendini belli edecek duruma gelmiştir, dikkat edilecek unsurların başında balığın formu gelmektedir, vücut yuvarlak, kafa dairesel olmalıdır, yavrularda dudak öne hafif çıkık olduğu için bu durum sizi yanıltmamalı, üçgenimsi ve elips formlarda olanlar seçilmemelidir. Genetik kısmına çok değinmeyeceğim fakat yetiştirilmek istenen varyasyonda yavruların anaçlarınında desen ve form kalitesi dikkate alınmalıdır.
Yumurtadan çıkış anından itibaren o yavrunun 4 aylık dönemde ne şekilde beslendiği çok önemlidir, uygulanan su değiştirme sistemi ve yetiştiği su kalitesi çok önemlidir, kesinlikle hiçbir renklendirici yada büyütücü hormon almamış, beslenmesi kusursuz ve özenli yapılış olmalıdır.
(OrjinDiscus sitesinden alıntıdır.)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder