Akvaryuma koyacağınız şeyler , akıntıyı engellememeli. Özel durumlar hariç , tankın hiçbir yerinde akıntısız alan olmamalı . Aksi halde tüm atıklar burada birikir ve buradakiler gaz değişiminden yoksun kalır.
Bazı canlı türlerinde belli çiftler veya grupların birbirini daha az görmesi uygun görülür . Özellikle Cichlidler ve Deniz canlılarında bu durum sözkonusu . Bunun için genelde serbest alan içinde taş , kütük v.s. ile bölümler kurulur. İşte bu bölümler arasında kalan alanlara ayrı ayrı akıntı yetiştirebilecek düzeyde bir filtre çıkışı veya ek akıntı pompaları düşünülmeli.
Boy sırasına göre dizilim özellikle bitkilerde çok önemlidir. Mesela Saz(Vallisneria spiralis) veya Elodea(Egeria dens) gibi hızlı uzayan bir bitki ön bölgeye ekilmemeli . Aksi halde yaklaşık2 ay içinde ön camı yeşil bir duvar kaplar. Cryptocoryne türleri gibi genelde kısa boylu bitkiler de arkalarda ekilmemeli . Yoksa önlerinde yükselecek bitkiler yüzünden hiç görülmezler. Bol ışık gerektiren bitkiler hızlı uzayan veya geniş yaprakları olanların yakınında ekilmemeli. Az ışık gerektirenlerde ise aksi yapılmalı yani diğerlerinin gölgesinde ekilmeli.
Taşlarda 2 özellik önemli:
1 ) Şekilleri akıntıya ve akvaryumdaki canlıların yaşam tarzına uygun olmalı. Bazı cichlidler için düz taşlar , bazıları için ise bol sayıda delik ve mağara yaratacak çıkıntılı olanlar şeçilmeli . Deniz akvaryumunda taşlar olabildiğince boşluk ve deliklerle dolu olmalı ve çok sayıda mağara yaratılmalı . Taşların rengi de önemli. Canlılar genelde koyu renkli desenleri tercih ederler.
2) Taşların kimyasal bileşiği çok çok önemli. Çok masum ve temiz görünen bir kayrak taşının çatlağında bol miktarda kükürt bileşiği birikmiş olabilir . Görünen çatlakları kontrol edin ve temizlemeye çalışın . Taşların sertliğini kontrol edin. Suya girince çatlayacak bir taşın içinden neyin çıkacağını bilemezsiniz . Tüm bu önlemlere rağmen taşlar, özellikle büyük olanlar akvaryuma konmadan önce suda uzun süre bekletilmeli. Mümkünse sıcak suyla yıkanmalı.
Kütükler konusunda iş daha kolay . Piyasada 2 tür kütük var. Biri koyu renkli ve bazen üzerinde çamur olan kütüktür . Genelde çamurun altında kızıl-kahve renkli ve sık bir ağaç deseni bulursunuz. Akvaryum için tercih edeceğiniz kütük budur . Bataklık ve çamurlu alanlarda yıllarca çürümüş yaşlı ağaç köklerinden çıkarılan parçalardır bunlar. Genelde tropikal sık ormanlardan çıkartılır . Testere ile bile kesilmeyecek kadar sert yapısı vardır. İşte bu yüzden bunca yıl çürümeye dayanabilir. Diğer kütük türü ise daha açık renkli, soyulmuş kuru ağaç dalı görünümünde olandır. Orijinal olana benzetmek için bunu da çamura gömebilirler veya çürüyen sıradan ağaç köklerinden alabilirler ama akvaryum için uygun değiller. Temiz olanları belki kısa süre için kullanılabilir ama uzun süre kalmamalı çünkü çürüyecektir.
Bahsedilenlerden başka akvaryum suyu ile temasta olan her materyeli iyi tanımalısınız . Suya herhangi birşey bırakıp bırakmadığını öğrenmeden kullanmamalısınız .
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder