Akvaryum Düzenleme Teknikleri
Akvaryum Düzenleme Teknikleri
Bitkili tanklar için kullanılabilecek genel dizayn tipleri verilmiştir. Bitkili akvaryum kurulumu adı altında açılan hemen hemen her (birkaç istisna hariç) topic de sadece akvaryum bitkilerinin sağlıklarını nasıl devam ettirebiliriz konuları tartışılıyor.
Bitkili tankların temelinin dizayn olduğunu ve sağlıklı bitkilerin ancak iyi bir dizayn ile görsellik kazanabileceğini aklımızdan çıkarmamak adına, kısa bir çeviri yaptım, umarım arkadaşlarımızın işine yarar.
AKVARYUM DİZAYN SANATI
Şimdi, bu yazımızda akvaryumlarımızın sürekililiğini devam ettirme ve sağlıklı balık yetiştirmekten çok sanatsal olarak akvaryum dizaynı üzeride duracağız, kısaca doğal akvaryum dizaynı için temel prensiplerden ve tekniklerinden bahsedeceğiz. Ümit ederim ki bu küçük makale size ileride istediğiniz dizaynları oluşturmakta temel oluşturur. Hadi başlayalım ...
ODAK NOKTASI
Sanatsal çalışmalarda bu konu çok iyi bilinir.Mesela bir tabloya baktığınızda gözleriniz tablodaki temel objeyi takip eder (adam, ev, köpek v.b.) ama zayıf kompoze edilmiş tablolarda gözleriniz durmadan rahatlayacakları bir durak noktası arar durur ve odaklanacak hiçbirşey bulamazlar! Akvaryumlarda tıpkı tablolar gibidir, bu nedenle biz öncelikle odak noktasının ne olacağına karar vermeliyiz. Böylelikle akvaryumumumuzun beğeni kazanmasını sağlıyabiliriz. Tank içersindeki odak noktası hareket etmeyen herhangi birşey olabilir- grup halindeki bitki öbeği, kaya, mango kökü v.b. Şunu unutmayın ki merkez noktasının seçiminde tankın çok simetrik görünmesine zin vermeyin, simetrik dizayn akvaryuma doğal olmayan bir görünüm verecektir. Burada seçilecek en uygun odaka noktasının tank merkesinden birazcık sağa ya da sola kaçık olmasıdır.
(Kendi yorumum: Temel olarak odak noktasının seçiminde 1 / 1,618 oranı kullanılır)
KOMPOZİSYON
Şimdi en eğlenceli kısma geldik! Resimler sözlerden daha çok işe yarar sanırım, karşınızda temel dizayn örnekleri.
1) Dış büaaa dizayn (U tip ya da V tip):
2-Eğrisel (iç büaaa) dizayn (veya ada tipi dizayn)
3-Üçğen dizayn (veya açılı dizayn)
4-Dikdörtğen dizayn(tüm alanlar yüksektir,bitkiler arka planın büyük bir bölümünü kaplar)
5-Iwagumi stayle (kaya ve çimlerden oluşan zor bir japon bahçe düzenlemesi temelinden gelen tip dizayn )
Bazı Ekstra İpuçları
.Fon için doğal renkleri kullanın ( siyah, beyaz veya mavi).
.Buradaki başarınız doğal olabilmek olacaktır yapay nesneleri tanka eklemeyin (sahte kütük ya da plastik bitki gibi! ).
.Temel kuralı unutmayın: kısa bitkiler ön plan için, ve uzun olanlarda arkaplan için kullanılır.
.Zemin kumunun açılı olarak yerleştirilmesi daha derin bir görünüm sağlayacaktır.
.Bir çeşitten fazla tipte kayayı beraber kullanmayın! İhtiyacınız olan aynı tipte ve sadece bir kaç tanedir. ( .Genellikle koyu renkli ). Aynı şey mango kökleri içinde geçerlidir.
Kurulumda Mango Kökü Kullanımı:
Yapay olarak kesilmiş ya da parçalanmış olanlardan kaçının, fakat eğer öyle olanlardan birisini aldıysanız, doğal olmayan görünüme sahip kısmı saklamaya çalışın. Ayrıca çok fazla sayıda mango kökü eklememeye dikkat edin çünkü bitkilendirme için boş alanlara ihtiyacınız olacaktır. Yapılabilecek diğer bir iyi uygulama da kökler üzerine moss ya da fern'leri bağlamak olacaktır. Bu tank içersinde oturmuş dizayn görünmünü iyi yansıtır fakat dengeyi bozmamaya dikkat edin!
Bitkilerin Dikimi ve Budanmaları:
Herşeyden önce unutmamanız gereken akvaryumda yetiştirdiğimiz bitkilerinde büyüyeceğidir, ve de çok hızlı büyüyecekleridir (özellikle sağlıklılarsa). Bu nedenle akvaryum dizaynını dengede tutabilmek için onları budamalıyız. Tek ihtiyacınız olan uzun ve keskin makaslar ve uzun penslerdir (cımbız) (dikim işlemi için çok önemli). Akvaryumunuzun kurulumunu tamamladıktan sonra (kayaların ve mango köklerinin yerleşiminin ardından) yapılacak iş bitkilerin dikimine geçmektir, seçtiğiniz bitkilerin dikiminin ardından akvaryumunuzun son haline gelmiş olacak ve kısa sürede bitkileriniz büyümeye başlayarak gelişeceklerdir (bitkilerin gelişimi için dengeye oturmuş akvaryumlara ihtiyaç yoktur!). Bitkilerin dikimi esnasında pensler en iyi arkadaşlarınız olacaktır, dikim esnasında ellerinizi kullanmaktan kaçınmalısınız.
Bitkilerinizin dikimine tankı su ile doldurmadan hemen önce başlayın (bitkilerin zarar görmemesi için tankın bir kısmını doldurmakta fayda var), böylelikle bitkilerin dikiminin ardından suyu doldurduğunuzda akvaryumunzda bulanıklık olmayacaktır ! Ayrıca akvaryumunuzu bitkilendirmeden önce dizaynında karar verirken şunu unutmayın ki gruplar ya da demetler halinde dikilen bitkiler akvaryuma çok daha iyi bir görünüm kazandıracaktır.
Tamam, şimdi bitkilerin budanmalarından biraz bahsedelim! Her farklı tür bitki farklı bir teknikle budanmalıdır:
Moss lar saç keser gibi budanırlar, fakat dikkatli olun ve büyük bir grubu aynı anda kesmemeye özen gösetrin.
Gövdeden filiz atan bitkiler gövdelerinden bölünmeli ve kesilen parça istenirse tekrar toprağa dikilmelidir, böylece her parça yeniden filizlenerek yeni yetişkin bitkiler oluşturacaktır.
Halı etkisi yaratan tip bitkiler( ya da herhengi yan sürgünler ile tabanda yayılan tipler) yoğun bir gelişim gösterebilir, yığınlar oluşan bölgelerde ki yeni sürgünler dikkatlice kesilmelidir.
Vallisneria (saz) türünde bitkilerde yan sürgünler vererek çoğalırlar fakat uygulanması gereken teknik bu tür için farklıdır, görülen sarı yapraklar kesilerek alınmalıdır. Bu bitki aşırı uzayarak su yüzeyini örtebilir, böyle bir gelişme sonucu su yüzeyinin kapanması, belirli bir uzunluktan yaprakların kesilmesi ile önlenmelidir. Unutmayınki Vallisneria lar yan sürgünler ile çoğalırlar, istemediğiniz bölgelere yayılmayı engellemek için yan sürgünler de kesilmelidir.
Su marulu gibi su üstü bitkileri de aşırı gelişim gösterdiklerinde, su yüzeyini kaplayacaklardır. Aşırı gelişmiş yaprak köke yakın bir noktadan kesilerek budanabilir.
Anubiaslar güçlü ve yaprakları uzun süre yaşayan bitkilerdir, fakat anubias yaprakları kolaylıkla alglerle kaplanabilir. Bu nedenle çirkin görünen alg kaplanmış ya da delikler oluşmuş yapraklar hemen budanmalıdır ve yeni yapraklar kısa zamanda gelişecektir. Eğer anubias istemediğiniz bir yönde aşırı gelişim gösterirse rhizome bölümünden kesilebilir ve kesilen kısım yeni bir noktaya yerleştirilebilir.
Fernler de budanmaya ihtiyaç duyarlar, eski ve delikler oluşmuş yapraklar budanmalıdır ( üretim içinde aynı işlem yapılabilir).
Cryptocoryneler de budanırlar! Cryptocorynelerin budanmalarında dikkat edilecek en önemli husus yaprağın köke en yakın noktadan kesilmesidir, eğer daha üst noktadan kesim yapılırsa bu bölüm zamanla çürüyecektir.
Bahsedilen konular; temel kurallar ve prensiplerdir, göze hoş gelen farklı dizaynlar sizin yaratıcı dokunuşlarınızla şekillenecektir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder