31 Ekim 2014 Cuma

Sarı Prenses

Anavatanı : Malawi Gölü’nün bol kayalık kesimlerinde yoğun olarak görülürler.
Davranış türü : Barışçıl balıklardır.
Kendi Türlerine karşı Davranışı : Özellikle kendi türleriyle mutlu yaşarlar.
Yüzme Seviyesi : Orta – Dip .
Doğada daha çok 10-40 metre arası derinliklerde kayalık kıyılarda yaşarlar.
Sıcaklık : Akvaryumun ideal sıcaklığı 25°-26°C olmalıdır.
pH : Su pHı 7.7- 8.5

Sarı Prenses balığı Malavi Çiklitleri içinde en fazla ün yapmış balıklardan biridir. Yavrularının erken dönemde renklenmesi, hem dişi hem de erkeğin renkli olması nedeniyle çok ilgi görür.
Sarı Prenses balıklarının cinsiyet ayrımı zor değildir ancak birkaç yanıltıcı durum vardır. Normalde erkeklerde hem sırt hem de alt yüzgeçlerde parlak siyah çizgili bantlar varken dişilerde alttaki bant soluktur. Beslenme, alan kavgası veya yeni balıkla karşılaşma anlarında dişiler de geçici olarak erkek gibi görünebilir. Bu durum kalıcı değildir. Dişilerin karın kısmı erkeklere oranla soluktur ve beyaza dönüktür. Eşleşme dönemlerinde özellikle erkek balıkların yüzlerin kararması normal bir durumdur.

Pseudotropheus zebra ile melezlenen sarı prenseslerde siyah çizgiler yok olmuştur. Maalesef pek çok çiklitte olduğu gibi bu balıkta da türün saflığı giderek yok olmaktadır.
Aşırı hayvansal proteinle beslenen balıklarda siyah lekeler artar ve renkler canlılığını yitirir. Sarı prenseslerde en güzel renkleri elde edebilmek için bitkisel yemleme yapılmalıdır. Karotenoidlerden zengin yemlerin kullanımı ile turuncuya dönük renk elde edilir.
Malavi türlerine ilgi duyan ancak yer sıkıntısı yaşayanlar sarı prensesi tercih edebilirler.
Doğal Ortamı : Malawi gölünün Nhkata körfezi ve göldeki küçük adaların kayalık bölgeleri yaşama alanlarıdır. 2-40 m derinlik alanlarda görülebilirler. 20 kadar değişik renk türüne rastlanmıştır. Malawi gölünün hemen her bölgesinde az da olsa görünürler. Bulundukları akvaryumlar kayalardan holler ve mağaralarla dekore edilmelidir.
Boyutları : Sarı Prenses'lerin boyu 8-12 cm arasında değişen farklı boylara ulaşabilirler.
Sarı Prenses Cinsiyet : Erkekler dişilere nazaran çok az büyüktürler. Renkleri biraz daha canlıdır. Bu türün en tanınmış olanı "sarı prenses" erkekleri sarıdan portakal rengine kaçan bir renk farklılıkları vardır. Genelde bu türün erkekleri dişilere nazaran daha büyük olmalarından olayı farklılıklar gösterirler.
Toplumsal Davranış : Çok hareketli balıklardır. Kendi türleriyle bir arada beslenirlerse iyi sonuç alınabilir. Karma Malawi gölü balıklarıyla bir arada beslenebilmelerine rağmen bazen gereksiz kavgalara yol açabilirler. Çok farklı ve zıt renklerdeki türleri olmasından yalnızca bu türler bir arda beslenmesi tavsiye olunur. Bu familyanın bazı türleri(L.freibergi ve L.pallidus) agresif hareketlerde bulunabilirler.
Önerilen Su Şartları : pH : 7,5-8,5 olmalıdır. Akvaryum ısısı 24-26 C arasında sabit tutulmalıdır. İyi filtre edilmiş akvaryumlarda çok iyi sonuç alınabilir.
Beslenme : Sarı Prenses'ler tabii ortamlarında kayalar üzerindeki küçük omurgasızları yiyerek beslenirler. Akvaryumortamında kaliteli, kuru pul ve granül yemlerle beslenebilirler. Protein ağırlıklı yemleme yapılmalıdır. Bu balıklar ve diğer renk ağırlı olan cichlidlere karoteini bol yemler verilmesi halinde balıklarınız olağan üstü bir renk cümbüşüne bürüneceklerdir.
Üreme : Bu familyanın tüm türleri ağızda kuluçka yaparak ürerler. Dişiler erkek tarafından döllenen yumurtaları ağızlarına alarak 25- 40 gün arasında değişen günlerde kuluçkada kalırlar. Erkek yavrulara karşı ilgisizdir. Dişi balık yavruları kendi başına yetiştirir. Bu yüzden üreme safhasında dişi erkelerden ve diğer balıklarda ayrılmalıdır. Yavrular küçük boyutlarda bile olabildiğince renklidir. Yavruları çabuk bir şekilde geliştirmek için artemia verilmesi uygundur.
alıntıdır.(resimler Celal Kaya'ya aittir.)







Frontoza - Sarı Prenses - Yavrular paylaşan: Celal-Kaya

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder