27 Ekim 2014 Pazartesi

Yeni Alınan Balıkların Akvaryuma Adaptasyonu

Yeni Alınan Balıkların Akvaryuma Adaptasyonu



akvaryuma yeni balık alındığında, suya koymadan önce, balığın suyun ısısına ve ph'ına adapte olabilmesi için öncelikle yapılması gerekenler vardır.  Balıkların içine konduğu poşetin farklı yerlere temas ettiğini hesaba katarak, poşedin ağzı kapalıyken ilk önce çeşme altına çok kısa bir süre tutarak hiç bir yere temas ettirmeden akvaryumma bırakılmalı.

Akvaryumda Yeni Balıklar

İyi düzenlenmiş, uzun süredir sorun çıkarmayan bir akvaryuma balık eklemek risklidir. Eklenecek balıkla beraber hastalık, parazit ve istenmeyen diğer canlılar taşınması mümkündür. Ayrıca yeni gelen balık kurulu düzeni bozabilir. Bazı tedbirler alarak bu riskleri en aza indirmek mümkündür.

Akvaryuma eklenecek her canlı öncelikle karantina akvaryumuna alınmalıdır. Maalesef bu ülkemizde yaygınlaşmamış bir uygulama. Bu durum sadece bilgisizlik veya özensizlikle de açıklanamaz. Pek çok kişi için birden fazla akvaryuma sahip olmak ciddi bir sorun. İşin ideali karantina uygulamaktır ancak bu mümkün değilse, biraz dikkat edilerek genellikle sorun yaşanmadan canlılar akvaryuma eklenebilir.

Akvaryuma hastalık taşınması açısından bakıldığında, risk grubu öncelikle canlı doğuran balıklardır. Bu türler hastalıklara çok duyarlıdır. Mantar hastalığı gibi süratle yayılan sorunlar yaşanabilir. Çiklitlerde ise hastalıktan ziyade, yeni balığın mevcut dengeleri altüst etmesi sözkonusudur. Balıklar akvaryumda yer paylaşırken ölümler yaşanabilir.

Aşağıda sıralanan önlemler balık eklerken yaşanabilecek riskleri en aza indirecektir.

1) Yeni gelen balığın akvaryumun sıcaklığına ve ortamına alışması için torbayla birlikte 15 dakika suda beklemesi gerekir.

2) Canlı doğuran balıklarda, torba içerisine birkaç damla dezenfektan (metilen mavisi) damlatılıp, 2-3 dakika beklenmeli daha sonra torbadaki suyun hemen hemen tamamı dışarı dökülerek balıklar akvaryuma mümkün olan en az suyla aktarılmalıdır.

3) Balık eklenirken oda ışığının yanması yeterlidir. Akvaryumun aydınlatması yeni balıklar için stres nedenidir.

4) Çiklitler akvaryumda belirli bölgeleri sahiplenen balıklardır. Yeni gelen balık akvaryumun eski sakinleri için tehlike anlamı taşıyacaktır ve saldırılar kaçınılmazdır. Bunu engellemek için balıklar eklenmeden önce akvaryumda dekorasyon değişiklikleri yapılabilir. Bu şekilde tüm balıklar akvaryumun yeni düzenine göre yeni baştan yer paylaşırlar.

5) Dış parazitlerin çoğu çıplak gözle görülecek derecede iridir. Balıklar akvaryuma salınmadan önce mutlaka son bir kontrolden geçirilir.

6) Salyangozlar genellikle bitkilerle birlikte gelir. Akvaryumdan alınmış bir kap su ile bitkiler zedelenmeden yıkanırsa, salyangozlara ait yumurtalar büyük ölçüde uzaklaştırılmış olur.

7) Yeni balıklar eklenmeden önce akvaryuma yem verilmesi, kavga riskini azaltacaktır.



Poşet akvaryumun içinede 5-10 dk. bekletilmeli, poşet içindeki ısı ile akvaryumun ısısı aynı olmalıdır.



Akvaryum suyundan bir miktar poşetin içine alınıp, balık akvaryum suyunun şartlarına alıştırılmalıdır.



Daha sonra balık güvenle akvaryuma salınabilir.
Akvaryumcunuzdan yeni aldığınız balık eğer yeni gelmişse muhtemelen 2-3 gündür açtır. Eğer bu balıklara diğer balıklarınıza verdiğiniz miktarda yem verirseniz büyük ihtimalle balıklarınızdan bir kısmı ya hastalanacak yada ölecektir. Bu yüzden yeni aldığınız balıklarınıza mümkün olan en az miktarda yem verin. Bu yem miktarını 1 haftada yavaş yavaş çoğaltarak normal yemleme seviyesine getirin. Böylece yemlemeden kaynaklanan sorunlar ortadan kalmış olur.


Eğer balığın geldiği torbadaki sudan emin değilseniz bunun tankınıza karışmasını önlemek için şu basit yöntem faydalı olabilir; uygun boyda kepçe kullanarak balığın bulunduğu torbayı bir kova üzerinde yavaşça çevirin. Su kovaya akarken balıklarınız kepçede kalsın. Böylece tankınıza belki de zararlı olabilecek sudan kurtulmuş oluruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder