Rodaj nedir? Yapılması zorunlumudur?
Rodaj camin elmas kesiminden sonra CNC rodaj makinesinde kenarlarının islenerek pürüzsüz ve parlak bir yüzey elde edilmesi için kullanılan, traşlama, taslama, fırçalama ve parlatma aşamalarından oluşan bir işlemdir. Bu ilsem sonucunda camin kenar yüzeyleri on yüzeyleri kadar temiz ve pürüzsüz olur. Bu işlem sayesinde camin kesim kenarlarındaki kılcal çatlak ve çapaklar, dalaklı kesimler temizlendiği gibi camin elmas kesiminden sonra kırılırken oluşabilecek verev kırılmalar da düzeltilerek düz ve temiz bir yüzey elde edilir. Cam kalınlığı arttıkça elmas kesimiyle yapılan kırmalar düz bir çizgi halinde değil verev bir şekilde kırılır. Rodaj işleminde bu tur acili ve verev kesimler düzeltilmiş olur. Rodajlı camlar normal elmas kesimi camlara göre daha iyi yapışırlar ve kenarlarından alabilecekleri darbelere ve gerilimlere karşı normal kesimli camlardan çok daha mukavemetli olurlar. Bu nedenle 12 mm ve üzerinde cam kalınlığı gerektiren ölçülerde Rodaj bir lüks değil yapılması gereken bir işlemdir. Camların rodajsız olması keskin olduğu anlamına gelmez.
Akvaryumun yapıştırma bölgelerinde hava kabarcıkları kalmış, sorun yaşar mıyım?
Akvaryum imalatında normal uygulama da yapışma yüzeyleri arasında hava kabarcığı kalmamalıdır. Ancak uygulamadaki hatalar, camdaki kesim hataları ya da kullanılan silikondan kaynaklı bazı durumlarda hava kabarcığı kalabilir. Kabarcıklar dağınık halde ve eser miktarda ise sorun teşkil etmeyecektir. Ancak yapışma alanını boyunca kabarcıklarla dolu ve kabarcıklar arası mesafeler mm’ler seklindeyse ya da kabarcıklar iri boşluklar seklindeyse tehlikeli olabilir. Bu durumda akvaryum imalatı yapan bir kişinin görmesinde fayda var. Gerekirse bu cam sokulup eski slikonları temizlenip yeniden yapıştırılmalıdır. Bunun dışında yasayabileceğiniz bir diğer sorun ise şudur: yapışma yüzeylerinde normalde hava kabarcığı görünmediği halde su doldurduktan sonra yapışma yüzeyleri boyunca minik hava kabarcıkları görünmesi. Bu durumda olan bir akvaryumu kullanmak da risklidir. Bu durum su basıncı karsısında slikonların esnediği ve açılma yönünde eğilimde olduğunu gösterir. Bu şekildeki bir akvaryum da imalat tecrübesi olan biri tarafından incelemeli ve akvaryumun güçlendirilmesi yönünde önlem alınmalıdır.
Akvaryum silikonu suya salınım yapar mı?
Silikon maddesinin normalde bir çözücüsü yoktur. Çözücüsü olmayan bir madde ise suya salınım yapamaz. Solvent ürünleri ya da selülozik tiner içindeki bir akvaryum silikonu dahi çözülemez ve salınım yapamaz. Bu nedenle akvaryumlardaki silikondan kaynaklı canlı zehirlenmelerinde ya anti bakteriyel silikon kullanılmamıştır ve buna bağlı olarak zararlı bakteri popülasyonu silikon yüzeyler üzerinde aşırı derecede çoğalmıştır; ya da Solvent içeren bir silikon kullanılmıştır ve solventin suyu bozması sonucu canlı olumu yaşanmıştır. Su anda piyasada kullanılan silikonların birçoğu Solvent içermemektedir ve anti bakteriyeldir. Bu özelikler sadece akvaryum silikonuna has özellikler değildir. Bu özellikleri taşıyan her tur silikonla akvaryum yapıştırılabilir ve canlılarınız zarar görmez. Ancak akvaryum imalatı için üretilen akvaryum silikonlarının diğer silikonlardan farkı daha uzun omurlu olmaları, daha kuvvetli bir yapıştırma gücü olması, isi ve soğukluk karsısında yüksek performans sergilemeleridir. Bu nedenle sadece bu amaçla üretilmiş anti bakteriyel ve Solvent içermeyen akvaryum silikonları kullanıyoruz.
Silikonun ömrü ne kadardır?
Silikon üreticilerinden alınan bilgiye göre silikon maddesinin normal kullanımda (temiz ve kuru bir ortamda) ömrü 25 yıl kadardır, akvaryum gibi sıcak ve sulu ortamlarda elastikiyet ve yapışma özelliğini 10 yıl sorunsuz koruyabilir. 10 yıldan uzun kullanılan akvaryumunuzdaki silikon ise özelliğini yitirmeye başlar. Bu sure kullanım özelliklerinize Gore farklılık gösterebilir. Bu nedenle 10 yıldan uzun sure kullandığınız akvaryumunuzun silikonlarını uzman bir kişi tarafından incelenmeli gerekiyorsa silikonların temizlenerek yeniden çekilmesi yerinde olur.
Siyah akvaryum silikonu daha sağlam bir yapışma sağlar mı? Daha uzun ömürlü olur mu?
Akvaryumlarımızda kullandığımız siyah ya da şeffaf silikonların renkleri dışında birbirlerinden hiçbir farkı yoktur. Ancak bunun dışında şöyle bir durum yaşanır. Siyah silikonlar piyasada şeffaf silikona Gore çok daha az satıldığı için siyah silikonlar genelde rafta uzun sure beklemiş olur ve tazeliğini yitirmiş olurlar. Silikonun da bir raf ömrü vardır ve 12 aydır. Bu sure sonuna doğru silikon niteliğinde de değişmeler olur. Silikon serin ve kuru bir ortamda saklanmalıdır. Vitrinde 8 ay beklemiş ve güneş altında kalmış bir silikonun ise performansı ve uygulama özellikleri de azalacaktır. Bu nedenle her iki silikonda ayni özelliklerde olmasına rağmen şeffaf silikon secimi bizce daha doğru bir secimdir. Bununla birlikte silikon alırken de satış hızı yüksek olan noktalardan almak daha yerinde olur. Bu durumda her zaman taze silikon alma şansınız olur
Akvaryum imalatında kullanılan Malzemeler Balıklarımıza Zarar verir mi?
Suya salınım yapabilen ve kimyasal bileşiminde canlılar için zarar verebilecek her tur malzeme akvaryum canlılarınıza zarar verebilir. Tuna akvaryum olarak hiçbir ürünümüzde akvaryum canlılarınıza zarar verebilecek malzemeler kullanmıyoruz. Kullandığımız tüm malzemeler suya salınım yapmayan; Solvent içermeyen, oksitlenemeyecek malzemelerdir. Ayrıca akvaryumlarımızda kullandığımız silikonlarda sadece bu amaçla üretilmiş ürünlerdir. Bu nedenle bizim ürettiğimiz ürünlerimizden canlılarınız kesinle zarar görmezler.
Akvaryumlarınızın Çerçevesi Zamanla Zarar Görüp Bozulur mu?
Akvaryumlarımızda kullandığımız çerçeve profili plastik ve alüminyum olup kesinlikle zamanla sudan kaynaklı deformasyona uğramaz. Bununla birlikte buhar kapağı olmayan ve havalandırılmayan ashap ya da MDF kapaklar zamanla sudan etkilenebilirler. Bu ashap malzemenin doğası gereği kaçınılmazdır. Ancak Tuna akvaryum olarak normal kapaklı sistemler isin 2 yıl ve buhar kapaklı sistemlerde 5 yıl garanti veriyoruz. Akvaryumum sehpasından daha büyük, kenarlarından dışarı taşacak şekilde yerleşirsem sorun olur mu? Evet, sorun olur. Akvaryumunuz tüm parçaları ile bütünsel bir yapı oluşturur. Bu yapının da tamamının sehpa üzerine oturması gerekir. Akvaryumunuzun sehpasından dışarı taşması durumunda asil yükü taşıması gereken köşe birleşim noktaları havada kalır ve yük sehpaya oturan alana aktarılır yani taban caminizin sehpaya temas eden yüzeylerine. Bu akvaryumunuz kesin patlar demek değilse de nizami bir durum değildir ve risk faktörünü artırmaktadır.
Akvaryumunun altında strafor olmasa da olur mu?
Akvaryumlarımızın altına sehpadaki küçük pürüzleri ve zeminden kaynaklı problemleri önlemek amacıyla akvaryumlarımızın altında strafor kullanırız. Strafor zemine ve yükün geldiği bölgeye Gore sekil alabildiğinden akvaryumunuz üzerine etkiyecek gerilimlerin bir kısmini bertaraf edecektir. Kullanılan strafor düşük yoğunluklu yumuşak bir strafor olmalıdır ki gerilim olan bölgelerde akvaryum altında ezilebilsin. Yüksek yoğunlukta olan sert statorlar gerilimi ve gönyesizliği almada daha başarısızdırlar. Bu amaçlı bir uygulama için 1-2 cm arası kalınlıkta olan straforlar yeterlidir.
Akvaryumlarınızın altında bir demir sehpa olması Şart mıdır?
Akvaryumunuz 250 litrenin üzerinde ise altında bir demir sehpa olması Sart değilse de olmasında fayda var. 600 litrelik bir akvaryum da sadece mobilya (MDF ya da Sunta) üzerinde duracak şekilde yapılabilir. Bu mobilya aksamının nasıl projelendirildiği ve inşa edildiği ile ilgilidir. Yani mobilya sehpalar yüküne uygun tasarlanırsa 1 ton bile taşırlar. Ancak buradaki asil soru sudur: Ne zamana kadar sağlıklı bir şekilde taşırlar? Akvaryumların su değişimleri, bakim ve temizleme zamanlarında muhakkak ki su sıçramaları ve tasmalar yaşanır. Bu durumda mobilyanız suyu emer ve zamanla şişer. Şişen mobilya vida tutma özellini ve taşıma kuvvetini yitirmeye baslar. Siz akvaryumunuzu her ne kadar özenli kullanırsanız kullanın mobilyanız zamanla esnemeye, yük alan bölgelerinden eğilmeye ve zamanla tasıma özelliğini yitirmeye başlayacaktır. Çünkü akvaryumlarınız sürekli hareket eden sistemlerdir. Özellikle içinde sump olan sistemlerde nemlenme ve mobilyanın deformasyonu daha hızlı olacaktır. Demir sehpalı olan sistemlerde ise yükün tamamı demir sehpa üzerindedir ve mobilyalar demir sehpaya tutturulur. Yani mobilyalarınız bırakın akvaryumunuzu kendi yüklerini bile kendileri taşımazlar. Tüm yükler demir sehpa üzerindedir ve demir sehpanın yük tasıma kapasitesi ile mobilyanın ki kıyaslanamaz. Demir sehpa üzerine olan mobilya giydirmeleriniz de zamanla yıpranabilir. Bu durumda ayni demir sehpayı yeniden mobilya kaplatma imkanınız vardır. Uzun lafın kısası imkanınız var ise demir sehpa kesinlikle yaptırın yoksa mobilyanızı nemden mümkün mertebe koruyarak kullanmaya calisin.
Akvaryumumdaki çizikler için ne yapabilirim?
Akvaryum camlarınızdaki çizikler tamir edilebilir ancak bu ilsem yeni bir akvaryum edinmek kadar maliyetli olur. Bu nedenle çizilmeyecek şekilde özenli kullanmanızı öneririz. Akvaryumlarınızı temizlerken sari yumuşak sünger kullanmanız yerinde olur. Sert metaller ve sert bulaşık süngerleri ya da telleri akvaryumunuzun uzun vadede çizikler içinde olmasına yol acar. Çizikleriniz sizi ciddi rahatsız ediyorsa bir akvaryum üreticisine çizik olan camları ya da en azından on camini değiştirtebilirsiniz.
Normal cam mı, lamine cam mı, temperli cam mı?
Lamine Cam: Lamine cam renkli veya renksiz özel bağlayıcı polivinil butiral (PVB) tabakalar yardımıyla iki veya daha fazla cam plakanın ısı ve basınç altında birleştirilmesi ile üretilir. Kırılma halinde parçaları yerinde tutarak yaralanma risklerini azaltır. Bu özelliği nedeniyle lamine güvenlik camı olarak kabul edilir. Temperli Cam: Temperleme işlemi yatay hat üzerinde camın dış yüzeylerine basınç gerilimi, cam ortasına ise dolaylı bir çekme gerilimi kazandırmak için ısıtma ve soğutma aşamalarını içerir. Temperli cam işlemsiz cama göre yaklaşık 5-6 kat daha dayanıklı olup; kırıldığı zaman zar büyüklüğünde parçalara ayrılarak yaralanma riskini azalttığından güvenlik camı olarak kullanıma uygundur. Adı üzerinde normal büyüklükler ve normal kullanımlar için normal cam yeterlidir. Ancak akvaryum yüksek güvenlik gerektiren bir yerde konumlandırılacaksa (AVM, restaurant, lobi, açık ya da kalabalık yerler gibi) o zaman güvenlik camları tercih edilebilir. Kişisel kullanım için ise aşırı derecede güvenlik istiyorsanız teperli ya da lamine cam tercih edebilirsiniz. Bizim önerimizse lamine camdan yana olur. Çünkü teperli cam normal camdan 5 kat daha dayanıklı olsa bile kenarlardan gelen sert darbelere karsı hassastır. teperli camin kırılması ise başka hiçbir şeye bezemez ortalık bir saniye içinde savaş alanına döner. Kırılan camin en büyük parçası serce parmağınızın tırnağından daha küçük olur ve akvaryumunuzdaki su 1 saniye içinde boşalır. Bununla birlikte teperli bir cam da ufak tefek darbelerle kırılmaz. Sert bir metalin gövde yüzeyine ya da cam kanarlarına şiddetle çarpması gerekir. teperli bir cami patlatmak her ne kadar fermana mahsus olsa bile olası bir kazaya karsı lamine cam daha güvenli olacaktır. Lamine camlar normal camlar gibi kırılırlar ancak dağılmazlar. Yani lamine camdan akvaryumunuzun cami kırılsa bile dağılmadığı gibi kırılan alandan bir damla su bile sızmaz. Akabinde akvaryumunuzu güvenle boşaltıp balıklarınızı ve malzemelerinizi emniyetli bir yere alıp kırılan cami değiştirme olanağınız olur.
Çıkma cam ve sıfır cam arasındaki fark nedir?
Akvaryumunuzun her zaman sıfır camdan yapılmış olmasını tercih edin. Çıkma camlar dukan, ofis vs vitrinlerinden; bina dış cephelerinden, sınai üretimde kullanılan (yani üzerinde sıcak dokum yapılan) ve pimapen camlardan sökülerek ve temizlenerek kullanılan camlardır. Bu tur camlar da temizlendiklerinde sıfır cam gibi dursalar bile kırılganlıkları çok yüksektir ve esneme kabiliyetleri sıfır camlara Gore çok daha azdır. Buna camın pişmesi denir. Cam dış ortamda güneş altında bekledikçe, ya da üzerine sıcak dokum yapıldıkça (pleksi glass dokumu, lokum imalatı, boya vernik imalatı vb.) doğal nemini ve esnekliğini yitirir. Bu tur camlar ebatlandırmak için kesilirken kesim yerlerinden düzgün kırılmazlar, kesim yüzeylerinde kılcal çatlaklar kalır. Akvaryumda kullanılan bu tur camlar suyun uyguladığı kuvvet karşısında sürekli risk altında olur. İlerde bu kılcal çatlaklar ilerleyerek camın patlamasına neden olabilir.
Akvaryumumu nasıl kurmalıyım?
Kurulum Öncesi Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar;
Akvaryumunuzu üzerine koyacağınız sehpa, akvaryumunuzun dolu ağırlığını taşıyabilecek güçte olmalıdır. Bununla birlikte sehpanız esnememelidir ve dengeli bir yapıda olmalıdır. * Sehpanızın üst tablası, akvaryumunuzun taban ölçüleriyle aynı veya daha büyük olmalıdır. Akvaryum tabanından daha küçük olan sehpalar hem dengesiz olurlar hem de risk taşırlar. * Sehpanızın zemininde ya da üst tablasında herhangi bir eğrilik ve gönyesizlik olmamalıdır. • Sehpanızın yüzeyi ile akvaryumunuz arasında yumuşak bir strafor olmalıdır. Strafor ufak pürüzleri ve gönyesizlikleri bertaraf edecektir. Kullanılacak olan Strafor düşük yoğunluklu ve yumuşak bir Köpük olmalıdır. • Akvaryumunuzu sehpasına yerleştirdikten sonra su doldurmadan önce tüm ayaklarının yere tam olarak bastığını kontrol edin. Havada olan bir ayak ya da kenar var ise su doldurmadan önce sehpanızı zemine Gore tesviye edin. Kurulum Sırasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar; * Akvaryumunuza su doldurmadan önce kum, kaya, hava, ısıtıcı, filtre tesisatı vb ekipmanların kurulmuş ve yerli yerinde olmasına dikkat edin. * Akvaryumunuza su doldurmaya başladığınızda sağından solundan su kaçırmadığını gözlemleyerek doldurunuz. Akvaryumunuzun %50'lik kısmını doldurduktan sonra doldurmaya devam ederken yapışma yüzeylerini de incelemeye başlayın. Su seviyesi yükselirken yapışma yüzeylerinde hava kabarcıkları oluşmaya baslarsa ya da yapışma yüzeylerindeki silikon rengi beyaz bir renk alırsa su doldurmayı durdurunuz ve imalatçısından yardim ve inceleme isteyiniz. Normal bir akvaryumun yapıştırma yüzeyleri boşken nasıl görünüyorsa doluyken de öyle görünmelidir. * Akvaryumunuzun tamamını doldurduktan sonra su kaçırma problemi yok ise her 30 dakikada bir yapıştırma yüzeylerini kontrol edin. Yapıştırma yüzeylerinde bos haline göre farkı bir durum sezerseniz imalatçısından yardim isteyin. Kurulum Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar; * Akvaryumunuz su doluyken her ne şartta olursa olsun yerinden oynatmamalısınız Akvaryumunuzu içinde su varken taşımaya kalkışmayın. Bu tur işlemler için suyun tamamını boşaltmanızı öneririz. * Akvaryumunuza kütlesi ağır, kaya vb. dekorasyon ekipmanları eklerden mutlaka suyun %50'lik kısmını boşaltarak eklemelisiniz. Kütlesi ağır materyalleri akvaryumunuzun taban camına direkt oturtmayınız. altına strafor ya da suya salınım yapmayacak yumuşak bir bir malzeme koyunuz. • Akvaryumunuzu bosken de, doluyken de her zaman darbelerden koruyunuz. • Akvaryumunuzun mobilya aksamına su temas etmemesi için dikkat ediniz. Mobilya kapak kullanıyorsanız her gün havalandırınız ya da buhar cami kullanınız. • 2 Ayda bir defa akvaryumunuzun kapağını yerinden alarak aydınlatma tertibatını ve kapak iç çeperini siliniz. • Sağlıklı balıklar yetiştirmek için balık yükünüze ve akvaryum hacminize uygun bir filtre ve uygun filtre materyalleri kullanın. hiçbir zaman akvaryumunuzun suyunu %100 değiştirmeyin bununla birlikte belli oranlarda düzenli su değişimleri yapmayı ihmal etmeyin. • Akvaryumunuzun mobilya aksamını sürekli kuru turunuz ve camları da dahil olmak üzere içerden ve dışardan silmeyi unutmayın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder